Het leren van de theorie

Het leren van de theorie is een belangrijk onderdeel van de rijopleiding. Dit onderdeel wordt vaak onderschat.  Het is dan ook belangrijk om hier goed voor te leren.

Dit kan op verschillende manieren:

  • Het theorieboek: Dit bestaat uit het leren van een hoofdstuk, waarna er een oefentoets met 50 vragen volgt.
  • Doormiddel van een Dagcursus ,aansluitend een cbr examen.
  • CD – ROM: Dit gaat via de pc en bestaat uit het maken van oefentoetsen. Er wordt duidelijk aangegeven welke vragen  goed en welke vragen fout beantwoord zijn. Hierdoor is het makkelijker om te kunnen zien op welk onderdeel er extra geleerd moet worden.
  • iTheorie: Dit is het leren van de theorie via internet. Via de rijschool kan er een internet kaart gekocht worden. Hiermee kunt u inloggen en gemiddeld 15 uur besteden aan het leren van de theorie en het maken van de oefentoetsen.

 

Het theorie examen

U krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker, waarna het examen volgt. Het examen bestaat uit meerkeuze vragen, ja/nee vragen en invulvragen. Het examen duurt ongeveer 45 minuten en voor elke vraag heeft u 10 seconden de tijd om deze te beantwoorden.

Het theorie-examen bestaat uit 2 delen:

  1. U krijgt 25 vragen over Gevaarherkenning. U moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.
  2. Verkeersregels en Verkeersinzicht. U krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. U moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

 

Klassikaal of individueel theorie-examen doen

Het klassikale examen legt u af in een examenzaal tegelijk met andere kandidaten. Het individuele examen doet u alleen in een ruimte met een theoriemedewerker. De vragen worden op dezelfde manier gesteld als bij het klassikale examen. Dit examen kost 35 euro meer en kan na de 2e keer zakken door de rijschool aangevraagd worden

Wanneer u geslaagd bent voor de theorie blijft deze 1,5 jaar geldig. Het is belangrijk om op tijd binnen uw rijopleiding te beginnen met het leren van de theorie, omdat u in het bezit moet zijn van een theoriecertificaat alvorens er een TTT (Tussen Tijdse Toets) of examen gedaan mag worden.

Het reserveren van een theorie-examen  kan  zelf online aangevraagd worden via www.mijncbr.nl   van het CBR , maar kan ook evt via de rijschool aangevraagd worden.

Theorie examen?  Vergeet geen geldige legitimatie mee te nemen!